Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα του Περιβάλλοντος  (5 Ιουνίου) ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τ. Υπουργός  Νίκος Σηφουνάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Στις μέρες μας, όσο ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται να ενεργοποιηθούμε όλοι για τις δυσμενείς περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές που έχουν επέλθει στον πλανήτη και οι συνέπειες τους θα είναι οδυνηρές για όλους και κυρίως για τις νέες γενιές.
Οι πολίτες δυστυχώς βρίσκονται πιο μπροστά από την επίσημη Ελληνική πολιτεία. Ευαισθητοποιούνται και κινητοποιούνται αφού συνειδητοποιούν  την ανάγκη για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα έχει στο επίκεντρό του το περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο.
Επιβάλλεται η χώρα μας να εφαρμόσει έναν στρατηγικό σχεδιασμό, με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
H  χώρα μας οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Συνθήκης του Κιότο.
Η πατρίδα μας η Ελλάδα, μπορεί μεν να μην είναι αυτό καθεαυτό βιομηχανική χώρα, την χαρακτηρίζει όμως υπερβολική ανοχή στην καταπάτηση θεσμοθετημένων κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος, πολλές φορές εσκεμμένα ενώ οι πολίτες καταφεύγουν στην αυθαιρεσία, για να καλύψουν ανάγκες επιβίωσης.
Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης όμως το έχει το οργανωμένο κράτος, με την ελαστικοποίηση εννοιών όπως π.χ. η δόμηση, το δάσος, η ρύπανση νερών και αέρα κ.α.
Το ΠΑΣΟΚ με το κυβερνητικό του πρόγραμμα που  παρουσίασε πέρσι, αναδεικνύει την προστασία του περιβάλλοντος ως έναν από τους κεντρικούς του στόχους και πάνω σ' αυτό βασίζει ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, που θα σέβεται το ελληνικό περιβάλλον και θα το μετατρέπει σε συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα, σε παράγοντα ευημερίας και αειφόρου ανάπτυξης για τους πολίτες.
Γι' αυτό προέταξε την:
Δημιουργία αυτοτελούς Υπουργείου Περιβάλλοντος στην ευθύνη του οποίου θα υπάγονται εκτός από την χωροταξία, την πολεοδομία, την οικιστική πολιτική,  τα δάση καθώς και ο αιγιαλός και η παραλία με στόχο την  προστασία της πεδινής και γεωργικής γης, των ακτών και των ορεινών όγκων, με ταυτόχρονη ολοκλήρωση και εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου για όλες τις προστατευόμενες περιοχές.
Τέλος, όπως κατ' επανάληψη έχω σημειώσει, μπορούμε να έχουμε μια οικονομία πράσινη, που σημαίνει να είναι και πιο ανταγωνιστική, και πιο ποιοτική, και πιο οικονομική για τον καταναλωτή.  Για να  είναι ποιοτικός o τουρισμός μας, κάθε νησί, κάθε βουνό, κάθε περιοχή πρέπει να διατηρήσει την ιδιαίτερη ταυτότητά του.
Ιδιαίτερα για την  νησιωτική Ελλάδα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αν συνεχισθούν οι σημερινοί ραγδαίοι ρυθμοί υπερδόμησης της γης υψηλής παραγωγικότητας, τότε δεν θα καταστραφεί μόνο το τοπίο των νησιών, θα καταστραφεί ο τουρισμός, η οικονομία και κατά προέκταση ο κοινωνικός ιστός της».